Veckans musik (v. 10)

Tillbaka igen med veckans musik, och låt oss komma till saken direkt. Ett stort släpp denna vecka var helt utan tvekan Gorillaz nya album, Plastic Beach. Vi har tidigare pratat ganska mycket om det, men nu är det äntligen här i sin helhet. Vi som vill ha en analog kopia verkar få vänta lite, men alla kan vi njuta av detta album digitalt via bland annat Spotify.

Gorillaz – Plastic Beach

Gorillaz

Man gästas här av en rad superkändisar, Lou Reed, Snoop Dogg, Mos Def och The National Orchestra for Arabic Music, för att nämna några. Det hela resulterar i en skiva som är helt fantastisk, helt i linje med gruppens tidigare släpp. Välproducerat, varierat men ändå utan att bli spretigt!

Gruppen Gorillaz startade som ett experiment där sångaren från Blur, Damon Albarn, och teknaren Jamie Harwart ville visa på att det var möjligt att skapa ett band som inte fanns på riktigt. Bandet består av de fiktiva medlemmarna Murdoc, 2D, Russel och Noodle. Musiken skapas av olika gästartister och det har också visat sig tydligt i vilken stuk musiken har från skiva till skiva, ibland även från låt till låt.

Denna tredje skiva föregicks av Gorillaz från 2001 och Demon days från 2005. Det har även producerats en del samlingsplattor, där remixskivan Laika Come Home sticker ut lite extra, med remixade låtar från första albumet.