The Roots & John Legend – Wake Up!

Efter lång väntan kommer nu albumen på löpande band från The Roots. I somras kom ju som bekant How I Got Over och nu har de slagit sig ihop med John Legend för att släppa albumet Wake Up!. Hela samarbetet började tydligen under Obamas valkampanj och skivan skall vara inspirerad av musiken kring vietnamkriget. Jag ska erkänna att jag inte lyssnat mycket på John Legend och att jag knappast ens hade en åsikt om honom, men nu när han teamat upp med Quest och grabbarna så kommer han i ett annat ljus. Wake up! består i princip enbart av covers av gamla soullåtar och det finns med andra ord hur många trådar som helst att dra i när man ska skriva något om det. Vi börjar således från början så får vi se hur långt jag orkar.

Först ut är en cover av en av mina personliga soulfavoriter (har nämnts här bla) Hard Times med Baby Huey. Här kommer verkligen The Roots till sin rätt. Trummorna, basen, gitarrerna allt låter perfekt. Legend levererar hyfsat med tanke på hur svårt det är att bräcka originalet, tycker dock han sviktar lite i vissa partier. Nästa låt, Compared To What, har en mycket fin basgång som ligger i bakgrunden och ger en fantastisk ljudbild genom hela låten. I övrigt finns inte så mycket mer att säga om den. Låt tre, Wake Up Everybody, är däremot  något extra och bjuder på ett klassiskt snyggt popsoul-arrangemang. Den gästas dessutom av inga mindre än Common och Melanie Fiona. Common är inte den enda rapparen på skivan utan även C.L Smooth, Malik Yusef och Black Thought dyker upp och lägger några riktigt bra verser. På en sån här skiva skulle man kunna gräva ner sig djupt i samplingstrivia, men jag sluter mig till att ta det kanske mest uppenbara och roliga exemplet. I Our Generation (The Hope of The World) kommer den gamle legendaren C.L Smooth in och lägger en vers i en cover av låten som Pete Rock samplade  på deras klassiska album Mecca and The Soul Brother. Så, det var väl roligt!

Skivan fortsätter sedan i samma fina anda med Little Ghetto Boy, Hang On In There (Soul Sides skriver lite mer om just denna låt här). Jag känner att detta börjar bli alldeles för långt och adjektiven börjar ta slut men men jag tvingar ingen att läsa så jag fortsätter lite till… Nu har vi kommit till en höjdpunkt på skivan!
Det bjuds nämligen på lite reggaetoner i form av Lincoln Thompson-covern Humanity (Love the way it should be), fint som snus!  Efter detta mästerverk tycker jag skivan dör ut lite. Först Marvin Gaye-covern Wholy Holy sen en på tok för lång (över 11 minuter) I can’t write left handed.
Jag har knappt skrivit något om huvudpersonen John Legend men han sköter sig bra kan jag meddela. Att han hade en bra röst kunde man ju gissa men trodde att det skulle bli mer smörigt, vilket han som tur mestadels håller sig borta ifrån. Skivans två sista låtar är inte mycket att säga om I wish I knew how it would feel to be free kör lite gospel och sista låten Shine är väl ok men inte mer.
Om ni orkat läsa ända hit så har ni antagligen förstått att jag gillar det här albumet skarpt. John Legend är överraskande bra  och The Roots fortsätter utvecklas och göra nya grejer. Vore intressant att höra dom göra ett rent funkalbum eller dylikt. Håller tummarna för det.

Bästa låtar: Hard Times, Wake Up Everybody och Humanity (Love The Way It Should Be)

The Roots & John Legend – Wake Up på spotten

Mer recension: Dagens Nyheter

2 thoughts on “The Roots & John Legend – Wake Up!

  1. Bra tips Oedlan! Det blir dagens projekt att lyssna igenom. Kul med en sån uttömmande recension också.

  2. Pingback: Såhär ska det se ut! « basbehovet soundsystem

Comments are closed.