Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Sådär ja då var den uppe på spotten, Kanyes nya album alltså. Även om jag tidigare basunerade ut det som årets största albumsläpp så ska jag erkänna att mina egna förväntningar inte var jättehöga. Kanyes hybris har ju en tendens att gå lite över styr titt som tätt. De som sett filmen han grejade ihop innan skivsläppet håller förmodligen med mig, vad fan var det egentligen? Hur som helst så är jag positivt överraskad av My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Kanyes storhet ligger som bekant i produktionerna och det här är snuskigt snyggt producerat. Soundet känns fräscht och det hålls ihop genom hela skivan. Det var ju en hel del snack om att skivan skulle innehålla låtar producerade av bla Pete Rock och DJ Premier och detta gav ju förväntningar om ett mer klassiskt hiphop-sound. Men det soundet lyser med sin frånvaro och det var nog helt rätt att dessa låtar inte kom med på skivan, de hade helt enkelt inte passat in.

Vad det gäller gästartister så är det är en hel jävla hög av namnkunniga lirare med, bla Jay Z, Rick Ross och RZA. Det funkar ok men det blir lite spretigt när alla ska vara med och i ärlighetens namn vill väl Kanye mest höras själv? Med på gästlistan är även John Legend som samlat mycket credd på sista tiden iom samarbetet med The Roots. Han fortsätter leverera och gör låten Blame Game till en av skivans bästa. Förr jobbade Kanye en hel del med smurfsång (Through the wire etc) och man hittar lite sånt även här på låten Devil In A New Dress.

Ska man summera lite så är det ett ganska bra album där fokus ligger på produktionerna. En av skivans höjdpunkter är gitarrerna i låten Gorgeous. Sjukt fett! Sen gillar jag även So Appalled som är lite mer klassisk hiphop. RZA:s vers där är dock patetiskt dålig.  Annars är det helheten hos skivan som är imponerande, att köra på ett ganska nytt sound men ändå kunna länka ihop det.

Bästa låtar: Gorgeous feat. Kid Kudi & Raekwon, Blame Game feat. John Legend
Sämsta låt: Monster feat. en jävla massa folk

Spotify: My Beautiful Dark Twitsted Fantasy

3 thoughts on “Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

  1. Fint Johan, jag håller med om vartenda ord. Top notch! (och då menar jag inte klubben)

  2. Ne RZA:s bidrag är väl ingen vers kanske men jävligt dåligt är det vad det än är.
    Intressangt läsning, man får det man trodde bekräftat. Varenda litet ljud på skivan är genomtänkt in i minsta detalj.

Comments are closed.